Medeni Hukuk

Çekişmeli Boşanma Avukatı, Davası, Dilekçesi 2024

Çekişmeli boşanma avukatı ; boşanma davalarındaki hukuki uyuşmazlıkların giderilmesi için kritik öneme sahiptir. Bu sebeple zaten oldukça zor ve yorucu bir süreç olan boşanma işlemlerini daha kolay ve sorunsuz atlatabilmek için avukat seçimi oldukça önemlidir.

Çekişmeli Boşanma Avukatı ve Boşanma Süreci

Çekişmeli boşanma  eşler arasında boşanmanın sonuçlarına ve boşanma kararı konusunda anlaşma sağlanmadığı takdirde başvurulan dava sürecidir. Medeni Kanun’da  4721 sayılı ve 166/3’ün haricindeki boşanma sebeplerine bağlı olarak açılan dava türüdür. Evlilik birliğinde taraflardan birisinin boşanmak istemesi ancak karşı tarafla anlaşma sağlanamadığı durumlarda açılabilir. Ayrıca tarafların ortak boşanma kararı vermeleri ancak boşanma sonucunda gerçekleşecek konularda anlaşma sağlanamaması halinde açılabilir.

Tarafların anlaşamadığı ve çekişmeli boşanma olarak geçen davalarda pek çok sebebe bağlı olarak boşanma süreci başlatılabilir. Çekişmeli boşanma davaları anlaşmalı olan boşanma davalarına oranla biraz daha zorlu bir süreçtir. Bu süreçte izlenmesi gereken bir yol ve kurallar bulunur.

Dilekçenin verilmesiyle beraber dava süreci başlar ve her bir sürecinin dikkatle yürütülmesi gerekir. Bazı durumlarda çekişmeli boşanma, anlaşmalıya dönebilmektedir. 

Peki çekişmeli boşanma davası süreci nasıl ilerler? Çekişmeli boşanmada hangi konular göz önünde bulundurulmalıdır? Davanın süreci tahmini olarak ne kadardır? Çekişmeli boşanma davalarında avukat tutulması gerekli midir? İnceleyelim.

boşanma davaları, boşanma avukatları
boşanma davaları, velayet davaları, şiddetli geçimsizlik, aile hukuku avukatları, çekişmeli boşanma avukatı

Çekişmeli Boşanma Nedir?

Boşamaya karar veren kişiler çekişmeli boşanma nedir? Sorusunu merak eder. Çekişmeli boşanma 166/3’te yer alan anlaşmalı boşanma davalarının haricindeki boşanma davalarıdır. Boşanmaya karar veren taraflar boşanma sonucundaki çocuk, tazminat vb. gibi durumlarda anlaşamadığında çekişmeli boşanma süreci başlatılır.

Evlilik birliği içerisinde birtakım problemler yaşanabilir ve bunun sonucunda taraflardan biri ya da her ikisi boşanmak isteyebilir. Bu noktada anlaşmalı ve çekişmeli boşanma nedir? Soruları önem kazanır. Boşanmayı taraflardan yalnızca birinin istemesi ve diğer tarafın boşanmak istememesi halinde de çekişmeli boşanma başlar.

Anlaşmalı boşanma sürecinde dava taraflarının anlaşması ve gereken protokolün imzalanması ile süreç rahatlıkla ilerler. Ancak çekişmeli boşanma davalarında tarafların anlaşamadığı konular olmasından dolayı süreç daha farklıdır.

Çekişmeli boşanma dilekçesi verilmesi ile bu süreci başlatmış olursunuz. Aynı zamanda taraflar boşanma süreci devam ederken anlaşmaya varabilirse dava anlaşmalı boşanma olarak devam edebilir. Bu noktada anlaşmalı boşanma dilekçesine ek olarak protokol imzalanır ve süreç daha hızlı ilerler. Tüm bu süreçlerin sorunsuz ve profesyonel olarak yürütülmesi için çekişmeli boşanma avukatı ile çalışmanız sizler için faydalı olacaktır.

anlaşmalı boşanma, terk sebebiyle boşanma
anlaşmalı boşanma, boşanma davaları, aile hukuku avukatı, savun hukuk danışmanlık, çekişmeli boşanma avukatı

Çekişmeli Boşanma Dilekçesi

Evlilik birliğinin devam ettirilemediği durumlarda ve anlaşılamadığı durumlarda boşanmak isteyebilirsiniz. Bazı durumlarda evlilik birliği devam ettirilemez ve boşanma sürecini başlatabilmek için dilekçe sunulur. Boşanmak isteyen taraf veya taraflardan birisi iki nüsha olarak çekişmeli boşanma dilekçesi  vererek davayı açabilir.  Anlaşmalı boşanma dilekçelerinde ek olarak protokol de sunulmaktadır.

Ancak çekişmeli boşanma dilekçesi içerisinde boşanma sebepleri net olarak belirtilmelidir. Aynı zamanda boşanma sebeplerini ispatlayıcı deliller de gösterilerek dilekçede yer almalıdır. Bu dilekçede boşanma sebeplerinizin hangi kanuna dayandığı hukuki bir dille verilmelidir. Dava dilekçesi net ve profesyonelce hazırlanmalıdır.

Anlaşmalı boşanma davalarında süreç karmaşık ilerlemezken çekişmeli boşanma davalarında süreç karışıktır. Bu nedenle çekişmeli boşanma davalarının dilekçesi süreci belirleyici bir nitelik de kazanır. Çekişmeli boşanma sürecinde hak kaybetmemek, süreci takip edebilmek için  çekişmeli boşanma avukatı ile iletişime geçmelisiniz.

Çekişmeli boşanma dilekçesinde yetkili mahkeme adı, davalı ve davacı tarafın bilgileri, boşanmanın konusu ve dayanağı bulunmalıdır. Dilekçe Aile Mahkemesi’ne verilmeli ve gerekli ödemeler yapılmalıdır.

Gündemdeki makaleler;

  • Alkollü Araç Kullanma Cezası 2024
    Alkollü araç kullanma trafik kazalarının en büyük sebeplerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Yapılan bilimsel araştırmalara göre alınan alkol hangi miktarda olursa olsun araç kullanımı için …
  • İlamsız İcra Takibi, İcra ve Haciz İşlemleri 2024
    Gerçek ya da tüzel kişiler alacaklarını tahsil edememesi durumunda, alacaklı tarafından ilamlı ya da ilamsız icra takibi yoluna başvurulabilir. İcra ve İflas Hukukunda düzenlenen icra …
  • İcra Takibine Borca İtiraz Dilekçesi
    Evinize ya da işyerinize icra ödeme emri geldiğinde , ödeme emrinin borçlu görünen kişiye tebliğinden itibaren 7 günlük itiraz süresi bulunmaktadır.Ödeme emri muhtarlığa tebliğ edildiğinde ödeme emrini muhtarlıktan aldığınız gün sanılanın aksine itiraz süresinin başladığı gün değildir.

Çekişmeli Boşanma Davası

Medeni Kanun’a göre boşanma davalarının genel ve özel nedenleri olmaktadır. Çekişmeli boşanma sebepleri:

  • Eşlerden birisinin zina yapması ve diğer tarafın altı ay içerisinde dava açmasıyla süreç başlar.
  • Evlilik içerisinde taraflardan birisinin karşı tarafın hayatına kast etmesi boşanma sebebidir. Bu sebebe taraflardan birinin diğerini intihara sürüklemesi de yer almaktadır.
  • Onur kırıcı ve kötü davranılması,
  • Taraflardan birisinin suç işlemesi ve haysiyetsiz hayat sürmesi. Haysiyetsiz hayat süren tarafın uyuşturucu ticareti, insan kaçakçılığı durumlarda bulunması.
  • Taraflardan birisinin diğer tarafı terk etmesi boşanma sebeplerindendir. Ancak terk edilme tarihinden en az 6 ay sürenin geçmiş olması gerekir. Terk eden tarafın bu süreç içerisinde eve dönmemiş olması önemlidir. Aynı zamanda terk eden tarafa boşanma davası açılmadan önce uyarı gönderilmesi gerekir.
  • Evlilik birliğinde anlaşmazlık, birliğin temelden sarsılması ve yeniden toparlayamama,
  • Taraflardan birinde akıl sağlığı probleminin bulunması boşanma sebebidir. Ancak çekişmeli boşanma dilekçesinde bu akıl sağlığı probleminin geçmesinin olanağının olmadığı ispat edilmelidir.

Çekişmeli Boşanma Davası Ücreti

Boşanmaya karar veren kişiler anlaşmalı ve çekişmeli boşanma davası ücreti konusunda araştırmalar yapar. Boşanma davalarının ücretlerini etkileyen pek çok faktör bulunur. Anlaşmalı boşanma davalarında daha uygun fiyatlar karşınıza çıkabilir. Bunun nedeni sürecin daha rahat ve kısa sürmesidir.

Çekişmeli boşanma davasında ise dava içeriği, mal paylaşımı ve nafaka gibi konular etkilidir. Aynı zamanda davanın yürütüleceği şehir de çekişmeli boşanma davalarının ücretlerinde değişikliğe neden olabilir. Çekişmeli boşanma davaları ortalama 10.000 TL ile 20.000 TL arasında değişir. Ayrıca  dava sürecine göre boşanma davasının ücreti artış gösterebilir.

Çekişmeli boşanma davalarında çekişmeli boşanma avukatı emeği ve avukatın yetkinliği de fiyat artırıcı bir unsurdur. Buna ek olarak dava dilekçesinin hazırlığı ve sunulması ile süreç yönetimi fiyatları artırabilir. Çekişmeli dava sürecinde duruşma sayısının artması da fiyatlarda artışa neden olur.

Çekişmeli boşanma davalarında sürecin kısa sürdüğü durumlarda daha az bir ücretle karşılaşabilirsiniz. Ayrıca sürecin çok zorlayıcı ilerlememesi halinde ortalamaya yakın ücretler ödemeniz mümkündür.

tüketici uyuşmazlıkları, alım satım sözleşmesi
tüketici davaları, alım satım sözleşmesi, en iyi tüketici avukatı, savun hukuk avukatları, çekişmeli boşanma avukatı

Çekişmeli Boşanma Davası Kaç Yıl Sürer?

Boşanmaya karar verdiğinizde ve anlaşmalı boşanamadığınız durumlarda çekişmeli boşanma kaç yıl sürer? Konusu merak edilir. Davanın niteliği çekişmeli boşanma davalarının süresini belirleyici bir unsurdur. Çekişmeli boşanma davaları tek  aşamayla rahat yürütülen  süreç değildir. Bu dava türünde dilekçenin sunulması, ön inceleme duruşmaları, tahkikat duruşması,  karar duruşması gibi aşamalarla oluşur.

Aynı zamanda davadaki tanıkların sayısı ve bu tanıkların ilk duruşma tarihinde gelip gelmemeleri de dava sürecini etkiler. Çekişmeli boşanma nedenlerinin araştırılması ve sunulan delillerin incelenmesi bu süreci uzatabilmektedir. Çekişmeli boşanma davasındaki tarafların süreç içerisindeki durumları da süreyi etkiler. Aynı zamanda dava avukatlarının süreci yönetebilmedeki tutumu da önem arz eder.

Ortalama bir çekişmeli boşanma davası 1 ya da 2 yıl içerisinde sona ermektedir. Ancak taraflardan biri verilen karara itiraz eder ve istinaf süreci başlarsa süreç uzamaktadır. Tarafların verilen karara itiraz süresi kararın verilmesinden sonraki 2 hafta içerisindedir. Bu sürecin başlaması 1 ya da 1.5 yıl sürebilmektedir.

Çekişmeli Boşanma Davası Yorumları

Evlilik birliği devam ettirilemediği durumlarda boşanmak isteyebilirsiniz. Evlilik sürecinizde pek çok problemle karşılaşıp artık sona erdirmeye karar verebilirsiniz. Bu süreçte sizden önce boşanmış olan ve bu süreci atlatanların çekişmeli boşanma yorumları konusunu merak edersiniz.

Bu süreci sizden önce atlatmış olan bireylerin yorumlarında en çok dikkat çeken nokta bu sürecin çok fazla aşamadan oluşmasıdır. Çekişmeli boşanma davası uzun yıllar sürebilir ve bu süreçte birçok dava gerçekleşebilir. Bunun sebebi boşanmak isteyen taraf ile karşı tarafın tüm durumlarının incelenmesidir.

Boşanmak isteyen tarafın nedenleri ve bu konudaki delilleri detaylıca incelenir. Aynı zamanda boşanmanın gerçekleşmesi neticesinde nafaka, tazminat ve çocuk velayeti gibi konular üzerinde durulur. Çekişmeli boşanma davalarında bu sürecin olabildiğince zararsız atlatılması hedeflenir. Taraflara eşit davranabilmek için ilmek ilmek işlenen bir boşanma sürecidir.

Aynı zamanda yorumlarda çekişmeli boşanma süreci içerisinde tarafların anlaşabilmesi sağlanırsa anlaşmalı boşanmaya dönmesine de değinilir. Bu noktada boşanma davasındaki sürecin daha kolay ilerlediği belirtilmiştir. Tüm bu sürecin profesyonel olarak yürütülmesi için çekişmeli boşanma avukatı ile çalışmanız çok daha etkili olacaktır.

Anlaşmalı Boşanma Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Avukat Veli SAVUN

Savun Hukuk; Avukat Veli SAVUN tarafından kurulmuş, forex avukatı ağırlıklı olmak üzere İdare HukukuCeza Hukukuİcra İflas HukukuMedeni HukukAile HukukuMiras HukukuEşya HukukuBorçlar HukukuTicaret HukukuDevletler Özel Hukukuİş Hukuku alanlarında avukatlık ve danışmanlık hizmeti veren hukuk bürosudur.

Hukuk alanındaki tüm gelişmelerden anında haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımız;

Facebook : https://www.facebook.com/savunhukuk/

Instagram : https://www.instagram.com/savunhukuk/

Linkedin : https://www.linkedin.com/company/savun-hukuk/

Google : https://istanbul-avukatlari-forex-avukati-icra-avukati-savun-hukuk.business.site/

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Avukat ile Görüşün
Mesajlaşma Başlatın