imar uygulaması
İmar uygulaması, yazılarımızda parsellerin imar mevzuatına göre yeniden düzenlenmesi ve bu işlem sonucunda tapu kayıtlarının değişebilmesi olarak geçmektedir. Sitemizdeki yazılarda imar uygulamasının kira ilişkisini kendiliğinden sona erdirmediği Yargıtay kararı, düzenleme ortaklık payı kesintisi ve imar uygulamalarından doğan bedel artırım davalarının değerleme kuralı anlatılmaktadır. Bu sayfa konuya ilişkin yazılarımızı bir araya getirir.
Bu özet sitemizdeki yazılardan derlenmiştir. Hatalı bir bilgi görürseniz düzeltme talebi gönderebilirsiniz.
Bu konudaki 3 yazımız

İmar Uygulaması Kirayı Bitirmez – Yargıtay 3. HD 2026/1304
Akaryakıt istasyonunun içindeki ızgara ve yemek salonunu işleten şirket, bir sabah taşınmazın yeni malikinden ihtarname alır: İmar uygulamasıyla parsel değişmiş, tapu artık başka bir kurumun adına kayıtlıdır ve aylık bedeller bundan sonra ona ödenecektir.…
Yazıyı oku →
2981 Sayılı Kanun’a Göre Yapılan İmar Uygulamalarında Bedel Artırım Davası (2942 Geçici m.12)
1984 tarihli 2981 sayılı Kanun kapsamında yapılan imar uygulamalarından doğan alacak ve bedel artırım davaları, 2942 sayılı Kanun’un Geçici 12. maddesiyle özel bir değerleme…
Yazıyı oku →
Düzenleme Ortaklık Payı ve Özel Parselasyonda Mülkiyet İddiası (2942 m.35)
İmar uygulamasında parselinizden kesilen yol ve yeşil alan payı için sonradan bedel isteyebilir misiniz? 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu’nun 35. maddesi bu soruya tek cümlelik…
Yazıyı oku →Gelişmeler
- 03.11.2026İmar Uygulaması Kirayı Bitirmez incelemesi yayımlandı
- 16.09.2026İlgili incelemesi yayımlandı
- 15.09.2026İlgili incelemesi yayımlandı
Sık sorulanlar
İmar uygulaması yazılarımızda nasıl geçiyor?
İmar uygulamasıyla ilgili hangi konular işleniyor?
İmar uygulaması nedeniyle sorun yaşarsam ne yapmalıyım?

Soru & Cevap · İstanbul Barosu 75235
imar uygulaması hakkında sorunuz mu var?
Sorunuzu yazın, Av. Veli Savun bu sayfada yanıtlasın. Adınızı yazmanız gerekmez.
Örnek sorular — birine dokunun, kendi durumunuza göre düzenleyin:
Yanıtlar genel bilgilendirme niteliğindedir; avukat-müvekkil ilişkisi kurmaz ve somut dosyanız için hukuki görüş yerine geçmez. Tüm soru ve cevaplar →