Synthetix Markets CFD ve Kripto Dolandırıcılığı

Kripto dünyasında bilinen bir ismi ödünç almak, yeni açılmış bir siteye hazır bir tanınırlık kazandırır. en.synthetixmarkets.com adresinden yayın yapan “Synthetix Markets” bu yolu seçmiş: adını tanınmış bir merkeziyetsiz finans protokolünden alıyor, içeriğini ise başka bir yetkisiz CFD sitesiyle paylaşıyor. FCA bu siteyi 28 Eylül 2026’da uyarı listesine ekledi.
🏷️ İsim Benzerliği: Synthetix Protokolüyle Bağlantı Yok
Synthetix, Ethereum üzerinde çalışan ve SNX token’ıyla bilinen gerçek bir merkeziyetsiz türev protokolünün adıdır. en.synthetixmarkets.com’daki “Synthetix Markets” markasının bu protokolle bağlantısı yoktur; isim benzerliği, kripto yatırımcılarının aşina olduğu bir adı kullanarak güven oluşturmak için bilinçli olarak seçilmiştir.
Sitede protokolün teknolojisine, token’ına ya da ekibine dair tek satır bulunmuyor. İçerik, klasik bir CFD aracı kurumu şablonundan ibaret: forex, hisse, endeks ve kripto CFD’leri, “NY4 sunucusu”, kopya işlem ve “40’tan fazla uluslararası ödül” iddiası.
🚩 İşlem Başına Sabit Getiri: 17 Ayrı Plan
Ana sayfadaki “Trading Plans” bölümünde hisse, kripto ve emlak başlıkları altında toplam 17 plan listeleniyor. Her plan “işlem başına” sabit bir oran ve “vade sonunda anapara iadesi” vaat ediyor; oysa gerçek CFD işlemlerinde sonuç tamamen piyasa hareketine bağlıdır.
- “Test” adlı plan: 500 – 2.999 dolar için işlem başına %150; deneme amaçlı girilmiş bir kaydın yayında unutulduğunu düşündürüyor.
- Basic Plan: 3.000 – 29.999 dolar için %25; Beginner Plan: 100 – 25.000 dolar için %16.
- Crypto Starter’dan Crypto Elite’e: 50 – 30.000 dolar aralığında %2 ile %8 arası.
- Real Estate planları: 200 – 100.000 dolar için %1,2 ile %5 arası.
- SSS’de dört kademeli referans komisyonu: %7, %3, %2 ve %1.
🕸️ Fluxedora Markets ile Ortak İzler
Synthetix Markets’in iletişim sayfası, FCA’nın aynı gün uyarı yayımladığı Fluxedora Markets ile neredeyse karakter karakter aynı. Her iki sitede de 11 Grace Avenue, Ste 108, Great Neck, New York adresi, 1 Canada Square, Canary Wharf, Londra adresi ve 702-706-4466 telefonu yer alıyor; FCA kaydında Synthetix için +17027064466 numarası ve [email protected] e-postası geçiyor.
İki markanın SSS bölümü de İngiltere’de “#08683932” numarasıyla kayıtlı olduklarını iddia ediyor ve New York adresi gösterilmesine rağmen ABD vatandaşlarından yatırım kabul etmediklerini söylüyor. Alan adları arasında yalnızca üç gün var: fluxedoramarkets.com 13.01.2026’da, synthetixmarkets.com 16.01.2026’da kaydedilmiş. Bu tablo, tek bir ekibin aynı paneli farklı adlarla çoğalttığını gösteriyor.
⚖️ SPK Karşısındaki Hukuki Durum
Synthetix Markets, SPK tarafından yetkilendirilmemiştir; SPK’nın faaliyet izni verdiği aracı kurumlar arasında bu isim bulunmuyor. FCA da 28.09.2026’da yayımladığı uyarı kaydında sitenin yetkisiz olduğunu bildirdi.
Türkiye’de yerleşik kişilere izinsiz yatırım hizmeti sunulması 6362 sayılı SPKn m.109 kapsamında suç teşkil eder. SPK’nın 03.02.2017 tarihli 5/173 sayılı kararı ise internet üzerinden yapılan bu tür yönlendirmelerin izinsiz faaliyet olduğunu vurgular.
🔗 Aynı Yöntemi Kullanan Diğer Platformlar
Profesyonel görünümlü bir CFD arayüzüyle sabit getirili plan satan aynı kurgunun görüldüğü diğer platformları daha önce ele aldık:
🧭 Hukuki Süreç Nasıl Yürür?
- Tanınmış bir ismi taşıyan sitelerde, isim benzerliğinin aldatma unsuru olarak kullanılması sahte aracı kurum ve klon site dosyalarındaki ölçütlerle değerlendirilir.
- Platformun yetkisiz olduğu, SPK lisans sorgulaması ve yabancı otorite kayıtlarıyla dosyaya yansıtılır.
- Soruşturma ve kovuşturma boyunca mağdurun katılan sıfatıyla sahip olduğu haklar sürecin seyrini belirler.
- Maddi kaybın telafisi, forex mağdurlarına açık hukuki yollar çerçevesinde ceza dosyasıyla birlikte ele alınır.
Detaylı bilgi ve hukuki destek için Savun Hukuk & Danışmanlık ile iletişime geçebilirsiniz.
❓ Sıkça Sorulan Sorular
Synthetix Markets, SNX token’lı Synthetix protokolünün sitesi mi?
Hayır. en.synthetixmarkets.com’un gerçek Synthetix protokolüyle bağlantısı yoktur; site yalnızca bu adın tanınırlığından yararlanıyor.
Synthetix Markets ile Fluxedora Markets arasında nasıl bir bağ var?
İki site aynı telefonu, aynı New York ve Londra adreslerini, aynı İngiltere sicil numarası iddiasını ve aynı şablonu kullanıyor; alan adları üç gün arayla alınmış.
Sitedeki “Test” planı ne anlama geliyor?
İşlem başına %150 getiri yazan “Test” planı, panelin yönetici tarafından elle doldurulduğunu ve deneme kaydının yayında bırakıldığını gösteriyor. Gerçek bir piyasa ürünüyle ilgisi yoktur.
Synthetix Markets Türkiye’de lisanslı mı?
Hayır. Platform SPK tarafından yetkilendirilmemiştir; İngiltere’de de FCA tarafından yetkisiz firma olarak listelenmiştir.
Synthetix Markets mağduru oldum, ne yapmalıyım?
Detaylı bilgi ve hukuki destek için Savun Hukuk & Danışmanlık ile iletişime geçebilirsiniz.



