devonfundsman.com Klon Site Yatırım Dolandırıcılığı

Devon Funds Management, Yeni Zelanda’da faaliyet gösteren ve devonfunds.co.nz alan adını kullanan köklü bir fon yöneticisidir. devonfundsman.com ise bu ismi, Auckland adresini ve kurumsal havayı ödünç alarak günlük yüzde 5,5’e varan kripto getiri planları satan, 09.08.2026’da kaydedilmiş bir alan adıdır. FCA, bu siteyi 28.09.2026 tarihinde uyarı listesine ekledi.
🪞 Gerçek Devon Funds Management ile Klon Arasındaki Fark
Gerçek kurum, Yeni Zelanda’da hisse ve sabit getirili menkul kıymet fonları yöneten, devonfunds.co.nz alan adını kullanan bir varlık yönetim şirketidir. Klon site ise “.com” uzantılı ve “fundsman” kısaltmalı bir alan adı seçmiş; adres olarak yalnızca “Auckland, 1010, New Zealand” yazmış, telefon alanına da “+For VIP Members only” ifadesini koymuş. İçerikte esrar hisseleri, tarım çiftlikleri, bitcoin madenciliği ve forex PAMM paketleri gibi gerçek bir fon yöneticisinin ürün yelpazesiyle hiç ilgisi olmayan başlıklar bulunuyor.
Dolayısıyla devonfundsman.com’un gerçek Devon Funds Management ile bir ilişkisi bulunmamaktadır. Klonun amacı, adı internette arayan kişinin gerçek kurumun geçmişini ve itibarını sahte siteye mal etmesini sağlamaktır.
🚩 Günlük Getiri Planları ve Sabit Mevduat Kurgusu
- Planlar: Basic (200-4.999 dolar) 5 gün boyunca günlük yüzde 4; Corporate (5.000-9.999 dolar) günlük yüzde 4,5; Executive (10.000-19.999 dolar) 7 gün boyunca günlük yüzde 5; Premium (20.000 dolar ve üzeri) günlük yüzde 5,5. Tüm planlarda yüzde 10 referans ödülü.
- “Fixed Funds Deposit”: başlangıç planında haftalık yüzde 28, standart planda haftalık yüzde 56 faiz vaadi; “risk içermeyen” ve “sabit getiri garantili” olarak tanıtılıyor.
- Hesap dondurma: Haftalık yatırım yapılmadığında hesabın dondurulacağı, açılması için 200 dolar yatırılması gerektiği yazıyor.
- Kredi teklifi: En az iki aktif referans getiren “yatırımcıya” 5.000-100.000 dolar kredi vaadi; taksitle geri ödeme yasak.
- Ödeme: SSS bölümü Perfect Money gibi elektronik para hesaplarını ve kripto transferini işaret ediyor.
🔍 Alan Adı, E-posta ve Alva Limited İzleri
FCA kaydında [email protected] adresi yer alsa da sitenin alt bilgisinde iletişim e-postası olarak [email protected] yazıyor. İndirme bağlantılarındaki “şirket beyaz kitabı” PDF’leri “Alvalimited” adını taşıyor, mobil uygulama dosyası ise “alva.apk” olarak adlandırılmış. Bu, sitenin daha önce “Alva Limited” markasıyla kullanılmış bir paketten türetildiğini gösteriyor.
Rakamlar da kendi içinde çelişiyor: aynı sayfada “49 bin kullanıcı”, “450 bin aktif hesap”, “15 milyon yatırımcı” ve Hakkımızda bölümünde “bir milyonu aşkın yatırımcı” yazıyor. Alan adı 2026’da kaydedilmişken alt bilgide “© 2024” ibaresi var. Sabit mevduat ve kredi metninin neredeyse aynısı, FCA listesine aynı gün giren başka HYIP sitelerinde de bulunuyor; bu, ortak bir hazır yazılımın kullanıldığını gösteren bir bulgudur.
⚖️ SPK Yetkisi ve Uygulanacak Hükümler
devonfundsman.com, SPK yetkili aracı kurumlar listesinde bulunmuyor; SPK tarafından yetkilendirilmemiştir. İzinsiz sermaye piyasası faaliyeti 6362 sayılı Kanun’un 109. maddesiyle yaptırıma bağlanmış olup tanınmış bir kurumun adını taşıyan bir internet sitesiyle para toplanması, TCK m.158/1-f’deki bilişim sistemleri aracılığıyla nitelikli dolandırıcılık kapsamında değerlendirilebilir.
🔗 Aynı Yöntemi Kullanan Diğer Platformlar
Meşru bir finans kurumunun adını veya görünümünü taklit eden klon site kurgusunun görüldüğü diğer platformları daha önce ele aldık:
🧭 Klon Site Dosyalarında Hukuki Süreç
- Paranın gönderildiği sitenin gerçek kurumdan ayrıştırılması ve sahte aracı kurum ve klon site yapılarının somut olaydaki işleyişinin ortaya konması.
- Soruşturma sonucunda iddianame düzenlenmesi ve kovuşturma aşaması.
- Faillere ait değerler üzerinde el koyma ve müsadere tedbirleri.
- Alacağın güvenceye alınması için ihtiyati haciz şartları çerçevesinde hukuk yolunun işletilmesi.
Detaylı bilgi ve hukuki destek için Savun Hukuk & Danışmanlık ile iletişime geçebilirsiniz.
❓ Sıkça Sorulan Sorular
devonfundsman.com, Yeni Zelanda’daki Devon Funds Management’ın sitesi mi?
Hayır. Gerçek kurum devonfunds.co.nz alan adını kullanıyor. devonfundsman.com’un bu kurumla bağlantısı yoktur; isim benzerliği bilinçli olarak kullanılmıştır.
Sitede neden “Alva Limited” adı geçiyor?
İletişim e-postası ([email protected]), PDF dosyaları ve mobil uygulama dosyası Alva Limited adını taşıyor. Site, önceden bu markayla kullanılmış bir şablondan kopyalanmış görünüyor.
Haftalık yüzde 56 “sabit mevduat” gerçekçi mi?
Haftalık yüzde 56, yıllık bazda hiçbir mevduat veya fon ürünüyle karşılaştırılamayacak bir orandır. Hesap dondurma ve açma bedeli şartıyla birlikte, kullanıcıdan düzenli ek ödeme almaya yönelik bir kurgudur.
Resmi bir uyarı yayımlandı mı?
FCA, devonfundsman.com’u 28.09.2026 tarihinde uyarı listesine ekledi; kayıtta Auckland adresi ve [email protected] e-postası yer alıyor.
devonfundsman.com’a para gönderdim, ne yapmalıyım?
Detaylı bilgi ve hukuki destek için Savun Hukuk & Danışmanlık ile iletişime geçebilirsiniz.



